Zasady zdrowego odżywiania i dostarczania tym samym energii na cały dzień opierają się na odpowiednim zbilansowaniu wszystkich posiłków. Podstawą zachowania sił witalnych podczas całego dnia jest jedzenie często niewielkich posiłków. Większość przeprowadzonych badań z zakresu żywienia potwierdza, że najbardziej optymalne jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w odstępach 2-3 godzin maksymalnie.
Najbardziej bogate w węglowodany, białka i tłuszcze powinno być śniadanie. Organizm po nocy ma na wyczerpaniu zasoby cukru, z którego głównie wytwarzana jest energia dla organizmu. Nie oznacza to jednak, że pierwszym posiłkiem powinien być baton czy czekolada. Chodzi tu głównie o dostarczenie do organizmu cukrów prostych, fruktozy i glukozy, które przy niewielkim wydatku energetycznym organizmu zostaną przekształcone w niezbędną do rozruchu energię. Pierwszy posiłek powinien być najbardziej obfity i kaloryczny w ciągu dnia. Według niektórych dietetyków dobrze jest, aby śniadanie było na ciepło. Zalecane jest spożycie ciepłej, pożywnej owsianki, może być również zupa z dnia poprzedniego. Rozgrzany żołądek szybciej zaczyna pracować, łatwiej też trawi dostarczany do niego pokarm.
A co jeść, żeby mieć energię w pracy i jasny umysł?
Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Żadne zbilansowane diety, czy inne suplementacje nie przyniosą spodziewanych rezultatów, gdy organizm będzie odwodniony. Pierwszym z objawów zbyt niskiego poziomu płynów w organizmie, oczywiście poza uczuciem pragnienia, jest brak koncentracji. Dlatego podstawą jest dostarczanie wody w ilościach 1,5-2 litry dziennie. Płyny mogą być w postaci wody mineralnej, herbaty czy zupy, również kawy. Z tą ostatnią jednak należy uważać. O ile kilka wypitych kaw skutecznie pobudzi organizm do działania, o tyle jej nadmierna ilość spowoduje ogólne uczucie rozdrażnienia i braku koncentracji. Dodatkowo kawa wypłukuje cenny pierwiastek z naszego organizmu, jakim jest magnez.
Idealną przekąską polecaną do zabrania do pracy są orzechy oraz pestki dyni i słonecznika. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i białka, są idealnym pożywieniem dla mózgu.
W porze obiadowej najlepiej zaś sprawdzi się porcja mięsa drobiowego lub ryba, oczywiście w towarzystwie warzyw. Mięso drobiowe to źródło sporej ilości białka, a te wolno trawione przez organizm na długo utrzyma uczucie sytości. Z warzyw szczególnie warto zwrócić uwagę na szpinak, brokuły czy fasolę lub fasolkę szparagową. Ze względu na wysoką zawartość żelaza wspomagają produkcję hemoglobiny. Ta zaś odpowiada za transport tlenu w organizmie. Poza tym zawarte w warzywach składniki mineralne i witaminy wspomagają pracę układu odpornościowego.
Mała, słodka przekąska w ciągu dnia, dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, to również nie zbrodnia. Lepiej jednak, jeżeli będzie to kawałek gorzkiej czekolady, z dużą zawartością kakao, niż mleczny batonik. Z drugiej jednak strony, kalorie dostarczone w ten sposób zostaną szybko spalone i na nowo powróci uczucie głodu. Warto jednak pomyśleć o zastąpieniu czekoladki chociażby suszonymi owocami. Są tak samo słodkie, zawierają bowiem cukry proste, które z łatwością organizm przekształci w energię. Dodatkowo stanowią kolejne źródło witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niezależnie od wykonywanej pracy i rytmu dnia należy pamiętać o regularnym spożywaniu 5 pełnowartościowych posiłków i piciu przynajmniej 1,5 do 2 litrów płynów dziennie.