Bluszczyk kurdybanek to jedno z najstarszych polskich ziół, mające zastosowanie zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś mocno zapomniany, niegdyś powszechnie znany i stosowany nawet przez króla Jana III Sobieskiego. Podczas odsieczy wiedeńskiej w 1683 roku król wyposażył swoje wojska w zapasy kurdybanku. Zioło to słynęło z właściwości wzmacniających układ odpornościowy, miało więc ochronić walczących przed chorobami.
Bluszczyk zawiera w swoim składzie garbniki i substancje goryczkowe (marubinę, glechominę i cholinę), a także śladowe ilości olejków eterycznych oraz witaminę C. Witamina C jest antyoksydantem, wspomaga organizm w walce ze starzeniem się skóry. Marubina ma właściwości żółciopędne, wpływa korzystnie na pracę układu żółciowego. Cholina natomiast reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego, wątroby i nerek. Bierze udział w transporcie i metabolizmie lipidów i cholesterolu, wpływa na zmniejszenie odkładania się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Składniki zawarte w kurdybanku zwiększają liczbę leukocytów (białych krwinek) w organizmie, które chronią nas przed atakami wirusów i bakterii.
Roślina wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu reguluje pracę nerek i układu moczowego. Oczyszcza i odtruwa organizm z toksyn, wspomaga leczenie kamicy nerkowej i żółciowej oraz stanów zapalnych dróg żółciowych. Ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i przemianę materii. Jest doskonałym lekarstwem na niestrawność, zaparcia oraz wszelkie nieżyty ze strony układu pokarmowego. Pobudza produkcję soków żołądkowych i wzmaga apetyt. Pomaga w produkcji żółci, odtruwa wątrobę oraz chroni ją przed stłuszczeniem i marskością.
Zioło jest bardzo bogatym źródłem kwasów triterpenowych (oleanowego i ursolowego). Kwasy te są silnymi przeciwutleniaczami, spowalniają procesy starzenia skóry poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników. Biorą też udział w procesie regeneracji błony śluzowej żołądka. Działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dzięki ich zawartości bluszczyk kurdybanek polecany jest do przemywania ran, ponieważ przyśpiesza ich gojenie. Wykazuje działanie ściągające i oczyszczające, co sprawia, że używa się go pomocniczo w leczeniu trądziku, egzemy, owrzodzeń skóry i poparzeń. Stosowany w postaci nalewki zmniejsza produkcję łojotoku i hamuje namnażanie się grzybów drożdżakowych i bakterii na skórze. Właściwości ściągające wykorzystuje się nie tylko przy trądziku, ale również w leczeniu zapalenia pęcherza, biegunki oraz hemoroidów.
Prowadzone przez naukowców badania wykazują ponadto, że kwasy triterpenowe posiadają właściwości antynowotworowe. Badając ich wpływ na komórki rakowe w przebiegu raka piersi, prostaty, wątroby i okrężnicy udowodniono, że kwasy te hamują wzrost komórek nowotworowych.
Stosowanie wywaru z kurdybanka zaleca się do płukania gardła i jamy ustnej. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i ściągającym łagodzi chrypkę i kaszel. Wspomaga też leczenie anginy, zapalenia oskrzeli i krtani, płuc, zatok i astmy. Jest bardzo pomocny przy odkrztuszaniu zalegającej w drogach oddechowych ropnej wydzieliny.
Napar z ziela oraz nalewka na alkoholu wzmacniają włosy, a także eliminują łupież spowodowany obecnością drożdżaków.
Bluszczyk reguluje pracę układu nerwowego, łagodzi stres i niepokój. Często polecany jest osobom odczuwającym stres związany z publicznymi wystąpieniami. Pozytywnie wpływa na pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Poprawia ukrwienie skóry, reguluje słabe krążenie. Wspomaga ponadto leczenie zaburzeń rytmu serca.
roślina na zdjęciu to nie jest bluszczyk kurdybanek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Proszę powertować choć trochę w zielnikach !!!!
To jest jasnota purpurowa .
Dokładnie.To jest jasnota purpurowa.
Zdziwiło mnie to zdjęcie,to nie kurdybanek.