Właściwości zdrowotne aronii zostały odkryte stosunkowo niedawno. Obecnie uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy, nazywana bombą witaminową. Zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów.
Właściwości aronii:
- Neutralizacja działania wolnych rodników sprzyjających starzeniu. Możliwe jest to dzięki zawartym w aronii antyoksydantom. Poza widocznymi zmianami w poprawie wyglądu skóry przeciwdziała także starzeniu się innych narządów, w tym najważniejszego – mózgu. Hamuje w organizmie zmiany, których postęp mógłby powodować pogorszenie funkcjonowania pamięci, koncentracji i równowagi.
- Działa korzystanie na układ krążenia, dzięki zawartym w owocu antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom, które występują także w czarnych porzeczkach, żurawinie, bakłażanach, ale w aronii składnik ten występuje w największym stężeniu. Antocyjany poprawiają kondycję naczyń krwionośnych oraz zwiększają ich elastyczność, zwiększają drożność krwi w naczyniach włosowatych, regulują ciśnienie. Z tych powodów Aronia jest szczególnie polecana osobom z chorobami serca, chorobą wieńcową, czy nadciśnieniem.
- Wspomaga gojenie ran i poprawia odporność.
- Dzięki zawartym w niej polifenolom działa łagodząco także na układ trawienny, wspomagając metabolizm, regulując przemiany tłuszczów w procesie trawienia. Ponadto substancje te łagodzą dolegliwości związane z chorobami wątroby i trzustki.
- Zwiększa odporność skóry na promieniowanie UV, łagodzi skutki chemio- i radioterapii.
- Zmniejsza napięcie nerwowe i przyczynia się do redukcji stresu.
Poza wyżej wymienionymi w aronii znajdują się także inne cenne składniki, tj. witamina C, witaminy z gruby B, witamina E, beta karoten, miedź, błonnik, mangan, jod. Obecność kwasu chloro genowego, który powoduje spowolnienie absorpcji glukozy, czyni aronię owocem wskazanym także dla diabetyków.
Aronia charakteryzuje się cierpkim smakiem, dlatego w postaci nieprzetworzonej może wielu osobom nie przypaść do gustu. Na rynku jednak występuje pod wieloma postaciami, tj. soków, dżemów, syropów. Przetwory z aronii dzięki zawartym w owocach garbnikom nie ulegają szybkiej fermentacji, przez co mogą być przechowywane rzez długi czas.