Polacy w rankingach dotyczących picia herbaty zajmują dopiero piąte miejsce. Statystyczny Polak wypija bowiem 1,2 kg rocznie i najczęściej jego wybór – niestety – pada na czarną herbatę z torebki, którą dodatkowo aromatyzuje cytryną, miodem lub po prostu ją słodzi. Prawdziwi koneserzy herbaty uważają to za barbarzyństwo, zaś naukowcy zakazują łączenia tego trunku z cytryną.
Herbatę odkryto już 5 000 lat temu w Chinach. Dziś napój ten pijemy głównie z tzw. torebki, zapominając o herbacianych liściach przywiezionych do Europy z Indii 400 lat temu. Na świecie istnieje wiele gatunków herbat, choć są one pochodnymi jednej rośliny – kamelii chińskiej, czyli krzewu herbacianego. Rozróżnia je sposób preparowania zebranych liści. Znanych jest 5 rodzajów herbaty: czarna, zielona, biała, żółta i czerwona. Istnieje też Oolong, którą określa się jako herbatę czerwoną lub niebieską, zależnie od jej źródła, natomiast Rooibos i Yerba Mate nie są tak naprawdę herbatami, lecz ziołami. Rooibos to liście południowoafrykańskiego czerwonokrzewu, zaś Yerba Mate robi się z ostrokrzewu paragwajskiego.
Rodzaje herbaty
- herbata biała
Nazywana jest eliksirem młodości. Jest to najdroższy i najrzadszy gatunek herbaty, lekko fermentowany. Swoją nazwę zawdzięcza kolorowi wysuszonych pędów, z których jest zaparzona oraz jasnej, słomkowej barwie naparu. Zawiera ona najwięcej flawonoidów, zapobiegających nowotworom, chorobom serca, łagodzących alergie, a także hamujących procesy starzenia.
Napar z białej herbaty najlepiej nadaje się dla dzieci, alergików oraz dla osób mających problem z wysokim cholesterolem.
- herbata zielona
Najstarsza i najzdrowsza herbata wytwarzana z niesfermentowanych liści. Przygotowany z niej napar bogaty jest w witaminę C, chroni serce, łagodzi dolegliwości bólowe, zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach, wątrobie i pęcherzu, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia kości, działa antybakteryjnie i przeciwnowotworowo, likwiduje wolne rodniki, odpręża i odświeża.
Zielona herbata polecana jest ona osobom na diecie, o zbyt wysokim ciśnieniu i dzieciom.
- herbata żółta
Produkowana jest z lekko sfermentowanych liści. W Europie jest trudno dostępna. Ten bladożółty napój słynie z doskonałego wpływu na trawienie i oczyszczającego działania ze szkodliwych substancji. Polecana jest też jako napój energetyczny, choć zawiera minimalną ilość teiny.
- herbata czerwona
Napar z tych półfermentowanych liści oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i włosów, pobudza trawienie, wzmacnia organizm, wspomaga odchudzanie oraz łagodzi skutki spożycia alkoholu. Czerwona herbata Pu-Erh rozbija zbędne pokłady tłuszczu w organizmie, a następnie pozwala się od nich uwolnić.
Powinny ją pić osoby dbające o linię, a także te chcące oczyścić swój organizm z toksyn.
- herbata czarna
Najczęściej spożywana i zaparzana ze sfermentowanych liści. Ze względu na wysoką zawartość teiny działa ona pobudzająco, ułatwia koncentrację i poprawia krążenie krwi. Doskonale działa też na przewód pokarmowy, działając przeciwbiegunkowo, łagodząc nieżyt żołądka, wspomagając trawienie i hamując rozwój bakterii.
Idealna dla osób pracujących umysłowo i tych cierpiących na problemy gastryczne. Niepolecana dzieciom.
Ze względu na obecność teiny w czarnej herbacie należy unikać picia jej w nadmiarze, gdyż napar ten może powodować uczucie niepokoju i nerwowość, a z czasem nawet przyczynić się do wystąpienia dolegliwości sercowych oraz anemii (pogarsza wchłanianie żelaza).
Czego nie wolno dodawać do herbaty
Brytyjczycy kochają herbatę z mlekiem, a Polacy – z cytryną. To połączenie jest jednak dla nas niezdrowe, gdyż wówczas dochodzi do zmiany z nieprzyswajalnego glinu zawartego w herbacie w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, który to odkłada się następnie w różnych tkankach człowieka, uszkadzając je. Dodanie do herbaty mleka powoduje zmniejszenie ilości dobroczynnych przeciwutleniaczy w tym napoju, dlatego też picie tzw. „bawarki” także nie jest dobre dla naszego zdrowia.
Ogólnie wszystkie herbaty są zdrowe. Ja osobiście lubie każdy rodzaj herbaty tylko zalezy na co akurat mam ochotę. Ostatnio sie odchudzam więc postawiłam na big-active funkcjonalne. Ale lubię też pu-erh czerwone i zielone ale liściate.
Wszystkie herbaty są zdrowe, ale ja najbardziej cenię sobie właściwości i smak zielonej. Warto też spróbować kaw, bo też są super 🙂
Herbaty są super 🙂
Moim zdaniem najzdrowsza jest zielona. Swego czasu bardzo interesowałam się właściwościami poszczególnych herbat i w ogólnym rozrachunku zielona jest zwycięzcą. Nie ukrywam również, że najzdrowsza to ta liściasta, ale jest stosunkowo droga.
Ja zdecydowanie lepsze samopoczucie mam po wypiciu zielonej herbaty 🙂 chociaż na początku ciężko mi było przekonać się do tego smaku.. na początku kupowałam sobie herbatki zielone smakowe i mogę powiedzieć, że są świetne . Aromatyczne i pyszne! 🙂
Wg mnie najzdrowsza jest zielona herbata Matcha. Jest u nas mało popularna, ale przeczuwam że niebawem będzie o niej głośno 😉