Drzewka oliwne osiągające wiek 3000 lat opisywane są w Starym Testamencie, a w mitologii greckiej i rzymskiej oliwka symbolizowała odporność i witalność. Oliwa z oliwek określana mianem śródziemnomorskiego pokarmu bogów lub śródziemnomorskiego eliksiru długowieczności i dobrego zdrowia, do Polski przybyła wraz z chrześcijaństwem. Wykorzystywana była wówczas do celów liturgicznych. Na polskich stołach zagościła wraz z przybyciem królowej Bony. Ceniona nie tylko za swój smak, ale przede wszystkim za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne jest niezastąpionym składnikiem diety.
Należy zwrócić uwagę, że całe drzewko oliwne charakteryzuje się cennymi właściwościami. Zarówno mezokarp jak i pestka zawiera ok. 40-60% cennego tłuszczu przerabianego na oliwę. Ekstrakt z liści oliwnych dzięki zawartości polifenoli wykazuje działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność organizmu. Zwalcza ponad 120 patologicznych mikrobów, wirusów, bakterii odpornych na antybiotyki. Wykazuje wysoką skuteczność działania w walce z pasożytami i grzybicą. Zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, normalizuje ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru.
Jednak największą sławę zyskała oliwka dzięki oliwie z oliwek, do produkcji której wykorzystuje się cały owoc (miąższ i pestkę). Biorąc pod uwagę prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek to przede wszystkim zasługa jej składu.
Są to głównie kwasy nienasycone (jedno i wielonienasycone), a także polifenole i sterole. Kwasów jednonienasyconych zawiera 73%-80%. Oliwa z oliwek jest również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i linolenowego, a także przeciwutleniaczy, głównie beta karotenu (prowitaminy A) i tokoferolu (witaminy E).
Przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia może wpływać na profilaktykę:
- chorób układu krążenia poprze zmniejszanie stężenia cholesterolu (LDL), stanu zapalnego, krzepliwość krwi, natomiast podwyższać stężenie cholesterolu HDL i antyoksydantów. Zawarte antyutleniacze mogą zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tym samym chronić przed miażdżycą, chorobami serca, a nawet przed nowotworami.
- Przeprowadzone badania przez greckich naukowców dowiodły, że zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów.
- Zawarte przeciwutleniacze przede wszystkim witaminy A i E chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i spowalniają proces starzenia. Witamina E pomaga w leczeniu dolegliwości skórnych, potrzebna jest oczom, płucom, mięśniom, krwi. Witamina A natomiast wzmacnia siły obronne organizmu, poprawia wzrok, wpływa na wygląd włosów i skóry. Regularne spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza tempo procesów starzenia się.
- Zapobiega uciążliwym zaparciom – tym samym, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i stymuluje apetyt.
- Przyspiesza mineralizację kości, co wpływa na budowę systemu kostnego u dzieci i młodzieży oraz spowalnia proces osteoporozy w starszym wieku.
- Pomaga w alergicznych zapaleniach błony śluzowej nosa i powoduje spadek zachorowań na astmę.
- Pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka.
- Asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi, nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
- Ma działanie antyseptyczne i jest silnym i skutecznym narzędziem w walce z patogenami.
Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. Extra Virgin o zielonkawo-żółtym kolorze. Po odwirowaniu jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Jednak brak filtracji sprawia, że jest bardziej naturalnym i wartościowym produktem, ponieważ zachowuje wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze, które w procesie filtracji są usuwane. Oliwa z oliwek jest naturalnym tłuszczem nadającym się do gotowania, pieczenia i smażenia.
Najlepsza oliwa z oliwek Sycylia..FRANTOI Cutrera