Jak powszechnie wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego brak bądź złe skomponowanie powoduje, że pogarsza nam się samopoczucie, spada odporność, obniża sprawność umysłowa, a w zamian pojawia się senność czy niestrawność. Śniadanie powinno się jeść zaraz po wstaniu z łóżka, gdyż tuż po przebudzeniu nasz poziom cukru w organizmie jest niski i jeśli szybko nie dostarczymy mu odpowiedniej dawki energii, to nasze rezerwy energetyczne szybko się wyczerpią.
Pożywne śniadanie to zastrzyk energii oraz kreatywnego myślenia, dlatego też warto wstać wcześniej, aby dobrze je skomponować. Pamiętajmy, aby spożyć je najpóźniej godzinę po przebudzeniu.
Co należy jeść na śniadanie?
Śniadanie powinno mieć do 40% udziału kalorycznego w całodziennym odżywianiu. Ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać przede wszystkim trzy składniki:
- pełnowartościowe białko, czyli np. mleko, nabiał, jaja, chude wędliny,
- węglowodany (szczególnie te złożone), które w powolnym tempie podnoszą poziom cukru we krwi oraz dostarczają energii uwalnianej w ciągu kolejnych kilku godzin (np. pełnoziarnisty chleb razowy, płatki owsiane, muesli, ewentualnie – dżem lub miód),
- tłuszcze w postaci masła bądź tłuszczów roślinnych, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Nie wolno przesadzać z ilością spożywanych tłuszczów, szczególnie masła, które zalecane jest małym dzieciom oraz osobom, które nie cierpią z powodu takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie czy choroby serca. Warto wymieniać je z margaryną wzbogaconą o kwasy omega, która nie podwyższy nam tak złego cholesterolu jak masło. Zamiast pieczywa natomiast jako źródło węglowodanów można zjeść owoc – banana albo pomarańczę.
Do śniadaniowego menu należy również dodać odpowiednią ilość warzyw oraz owoców, które dostarczą nam sporej dawki witamin i minerałów. Przy czym poranny posiłek powinien zawierać więcej niż plasterek ogórka czy pomidora. Warzywa są niskokaloryczne, więc możemy je zjadać praktycznie bez ograniczeń. Dostarczą nam także błonnika usprawniającego perystaltykę jelit i ochronią przed nowotworami. Pamiętajmy, aby każdą surówkę lub sałatkę doprawić odrobiną oleju np. słonecznikowego czy oliwą.
Ciepła herbata, kawa zbożowa czy ugotowane mleko bądź kakao to też sposób na dobry początek dnia, ponieważ nawodnią nasz organizm, pobudzą krążenie, a w chłodne dni – także rozgrzeją.
Unikajmy natomiast cukrów prostych w postaci np. drożdżówek czy słodkich płatków, białego pieczywa, słodzonych napojów oraz czarnej kawy, które zostaną szybko spalone oraz wywołają niemal natychmiastowy spadek energii.
Jedną z najgorszych rzeczy, jakie wyrządzamy naszemu organizmowi jest brak śniadania. Spowalnia to przemianę materii oraz hamuje wydzielanie hormonów tarczycy i kortyzolu, co też skutkuje przyrostem wagi, a także odkładaniem się tłuszczu w okolicach brzucha. Warto zatem rano spożywać lekki, energetyczny i pożywny posiłek, który sprawi, że już na początku dnia poczujemy się lepiej.