Witamina E uważana jest za wspaniały lek, który ma chronić nas przed nowotworami, chorobami serca, demencją, miażdżycą, zaburzeniami mięśni, żylakami, męską bezpłodnością oraz innymi schorzeniami. Działa wspomagająco podczas leczenia blizn, trądziku, grzybicy, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV czy nocnymi skurczami łydek, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa potencję i wpływa na jakość, a także przedłużenie żywotności plemników. To również główny antyoksydant, chroniący nasze czerwone krwinki przed wcześniejszym rozpadem, a nas samych przed starzeniem się i dostarczający naszym komórkom niezbędnych składników odżywczych oraz wzmacniający ściany naszych naczyń krwionośnych. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E wynosi 8-13 mg na dobę.
Witamina E, czyli tokoferol występuje przede wszystkim w olejach roślinnych. Po spożytym posiłku wchłania się w 20-60% w przewodzie pokarmowym. Dobrze przenika do mleka matki, choć słabo pokonuje barierę krew-łożysko.
Efekty niedoboru witaminy E
Dziś niemal nie spotykamy się już z niedoborem witaminy E w organizmie ludzkim, ponieważ tokoferol jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Jeśli jednak dojdzie do tego, to ubytki powodują rozdrażnienie, zaburzenia funkcjonowania oraz osłabienie mięśni szkieletu, gorsze gojenie się ran, osłabienie zdolności koncentracji, bezpłodność, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, spadek odporności, gorsze gojenie się ran, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Awitamonoza tokoferolu może powstawać wtórnie w przypadku zaburzeń jego wchłaniania, wad dróg żółciowych bądź zbyt małej ilości witaminy E w diecie wcześniaków.
Efekty hiperwitaminozy
Jeśli będziemy spożywać tę witaminę w nadmiarze (ponad 1000 mg dziennie), to będziemy cierpieli z powodu osłabienia mięśni, zmęczenia, bólów głowy, zaburzeń hormonalnych, zwiększenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi czy zaburzeń widzenia. Jak wynika z amerykańskich badań z 2007 r. nadmierne przyjmowanie tego suplementu diety powoduje wyższą śmiertelność u jej stosujących i może być szkodliwe dla płodu. Suplementację diety witaminą E zaleca się osobom cierpiącym na oligospermię oraz w zaburzeniach potencji, zanikach mięśni, przy poronieniach, chorobach naczyń i żył, a także miażdżycy.
Wbrew badaniom wykonanym w latach 90. ubiegłego wieku, duże dawki witaminy E nie powodują zmniejszenia ryzyka ponownego wystąpienia zawału u osób, które przebyły chorobę wieńcową.
Ta witamina „młodości” często wykorzystywana jest również w kosmetyce. Zewnętrze aplikowanie naturalnego tokoferolu zmniejsza szorstkość skóry, zwiększa nawodnienie organizmu, spłyca zmarszczki, a przede wszystkim- hamuje procesy starzenia skóry. Wykazuje również podobne działanie do emolientów, czyli wzmacnia barierę lipidową skóry oraz wyłapuje wolne rodniki.
Źródła witaminy E
Witamina E naturalnie występuje w:
- migdałach,
- nasionach słonecznika i ziarnach sezamu,
- mleku,
- brukselce, sałacie, lucernie oraz innych zielonych warzywach strączkowych,
- mące pełnoziarnistej,
- jajach,
- dyni,
- kiełkach pszenicy,
- marchewce,
- orzechach,
- margarynie,
- olejach roślinnych (słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, rzepakowy, z orzechów),
- mięsie i jego przetworach.
Pamiętajmy jednak o umiarkowanym spożywaniu witaminy E, gdyż jak każda inna witamina łykana w nadmiernej ilości szkodzi, a nie pomaga. Nie jest ona cudownym, naturalnym „eliksirem młodości i płodności” i nie wolno spożywać jej częściej niż jest to konieczne. Kiedy bezkarnie przyjmuje się jakąkolwiek witaminę, to z suplementu diety staje się ona substancją szkodliwą.
Warto pamiętać również o tym , że podczas suplementacji witaminą E powinno przyjmować się ją o tej samej porze. Obecność selenu i witaminy C ułatwia wchłanianie tokoferolu. Ponadto naturalna witamina E ulega zniszczeniu w czasie głębokiego zamrażania, gotowania, konserwowania oraz w kontakcie z powietrzem.