Zimowy okres wymaga dostarczenia organizmowi specjalnych składników odżywczych, które wspomogą odporność, a także zastąpią świeże warzywa, których dostępność jest zimą ograniczona. Kiszone warzywa są równie smaczne, najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, jednak w innych zakątkach świata spróbować można kiszonych oliwek, papryki, cebuli, grzybów, pomidorów oraz śliwek czy jabłek. Kiszenie jest przyjazne dla naszego zdrowia i sylwetki, gdyż pod jego wpływem zmniejsza się kaloryczność produktów, nie tracąc przy tym cennych witamin. Co równie istotne, kiszonki mają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz ważnych bakterii fermentacji mlekowej. Takie produkty łatwiej się trawi, a bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy A i witaminy C zapewnia odporność.
Można zatem śmiało włączyć kiszonki do codziennego jadłospisu. Zwarte w nich składniki gwarantują doskonałe zdrowie i szczupłą sylwetkę przez całą zimę. W kiszonkach znajduje się kwas mlekowy, który zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Acetylocholina korzystnie działa na układ nerwowy i krwionośny, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę jelit. A za sprawą błonnika pokarmowego uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej. Natomiast bakterie fermentacji mlekowej odpowiadają za właściwy poziom mikroflory jelit.
Ostatnie badania wskazują także pozytywne działanie kiszonek wobec komórek rakowych. Regularne jedzenie kiszonej kapusty zmniejsza ryzyko nowotworu, gdyż organizm chronią powstałe w wyniki fermentacji izotiocyjaniany. Istotne jest, by kiszone warzywa jeść na surowo lub jako surówkę. Podgrzewanie ich znacząco obniża wartość odżywczą składników. Osoby uczulone na surowe warzywa, również w postaci kiszonej, nie mogą ich spożywać. Podobnie jest w przypadku osób, mających dolegliwości układu trawiennego oraz osoby z nadciśnieniem tętniczymi. Zbyt obfite porcje mogą skutkować kłopotliwymi gazami, dlatego kiszonki powinno jeść się z umiarem. Można też do potraw dodać kminku, który wspomoże trawienie.
Zdrowa dieta w zimowym okresie powinna być właśnie wspomagana przez produkty z wysoką zwartością składników mineralnych. Podając do obiadu surówkę z kiszonej kapusty lub dwa ogórki kiszone zapewnimy rodzinie kompleksowy posiłek, dzięki któremu zima minie bez przeziębień oraz zbędnych kilogramów. Mniej ruchu bardzo często skutkuje wzrostem masy ciała, dlatego warto zimą spożywać mniej kaloryczne produkty.
Jak ukisić kapustę?
Kiszone warzywa można przygotować na różne sposoby. Zdrowy i prosty sposób na smaczną kiszoną kapustę wymaga jednak czasu. Najpierw dokładnie należy umyć kapustę, najlepiej sprawdzi się drobno pokrojona. Następnie kapustę posypuje się solą, układając ją warstwa po warstwie, każdą mocną uciskając, by puściła sok. Jako naczynia można użyć glinianego garnka. Nadmiar soku trzeba odlać, zostawiając tylko na wierzchu niewielką ilość. Garnek trzeba przykryć gazą, na której należy postawić ciężki przedmiot, który będzie uciskał wszystkie warstwy kapusty. Fermentacja w temperaturze pokojowej powinna przebiegać około 14 dni.
W warzywie ty Przyroda zebrała wszystko, co niezbędne dla człowieka: błonnik, pektyny, witaminy, minerały, fitocydy, substancje hamujące wzrost i mnożenie chorobotwórczych bakterii. Długo można byłoby jeszcze pisać o korzyściach zdrowotnych.