Drogocenne właściwości oleju lnianego znane są nie od dziś. Już w czasach antycznej Grecji i Rzymu wykorzystywano olej z lnu jako lek na zapalenie błon śluzowych, bóle brzucha czy biegunkę. Olej lniany powinien być tłoczony na zimno, czyli w temperaturze do 50 stopni Celsjusza, ponieważ wówczas zachowywane są wszystkie właściwości prozdrowotne oleju, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Taki olej nie jest dostępny w tradycyjnych sklepach, gdyż musi być przechowywany w pomieszczeniach bez dostępu do światła oraz w niskiej temperaturze. Ogólnie dostępne produkty są zatem mniej wartościową wersją.
Niemniej warto zaopatrzyć się w olej lub siemię lniane. Olej o żółtej barwie, intensywnym zapachu i lekko orzechowym smaku jest świetnym składnikiem sałatek, kanapek czy zup. Ze względu na wrażliwość kwasów omega na wpływ temperatury, smażenie na oleju lnianym jest niewskazane. Najważniejsze właściwości są wtedy likwidowane, a olej może stać się szkodliwy. Ziarna lnu to także zdrowy dodatek do sałatek i potraw. Siemię bardzo dobrze sprawdza się jako oleisty napar na dolegliwości trawienne. Warto też stosować gorące kąpiele z siemię lnianym, by sucha i szorstka skóra stóp i dłoni odzyskała witalność.
Olej lniany to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które są istotne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, stanowią bowiem budulec tkanki mózgowej oraz są niezbędne przy regulacji hormonalnej. Dlatego też olej z lnu to ważny składnik diety kobiet w ciąży. Zmniejsza to ryzyko przedwczesnego porodu, kobiece mleko jest bogatsze w wartości odżywcze, a noworodek bardziej odporny na infekcje. Len to także sposób na młodzieńczy trądzik oraz nadpobudliwość i ADHD. Zarówno w przypadku kobiet, jak i mężczyzn olej może być pomocny przy leczeniu bezpłodności.
Olej z lnu to ważny składnik diety kulturystów, ponieważ wspomaga wzrost masy mięśniowej i redukcję zbędnych kilogramów. Zalet tego produktu jest bardzo wiele. Warto wzbogacić codzienny jadłospis właśnie o olej lniany ze względu na pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Pobudza on metabolizm oraz pomaga w walce z cholesterolem, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i nadciśnienia. Badania potwierdzają również, że len może być pomocny przy walce z chorobą nowotworową, Alzheimerem, stwardnieniem rozsianym, depresją oraz cukrzycą.
Olej z lnu jest również wykorzystywany w kosmetologii jako składnik kremów i balsamów. Silnie nawilżające i odżywcze właściwości pomagają odzyskać gładkość nawet w przypadku bardzo szorstkiej i zniszczonej skóry. Przeciwdziała też łuszczeniu się skóry oraz jako składnik olejków do masaży, zapewnia jej elastyczność. Dziennie powinno się spożywać około 1 grama oleju na każdy kilogram masy ciała. Co ciekawe w siemieniu lnianym znajduje się 700 razy więcej lignanów (obniżają ryzyka zachorowania na raka) niż w jakimkolwiek innym gatunku rośliny. Podobnie jest w przypadku kwasów omega-3, w oleju z lnu jest ich trzy raz więcej niż w oleju z wątroby rekina.
Olej lniany tłoczony na zimno spożywany 2 łyżki na czczo przed jedzeniem z trzema dużymi ząbkami czosnku mocnego(łuska różowa). Jest super pomocny w raku piersi, prostaty. Cudownie pomaga. serdecznie doradzam dla potrzebujących. Życzę zdrówka moi Kochani.