Kiedy zbliża się okres przeziębień i grypy, warto wzmocnić swoje ciało domowymi specyfikami. Jednym z takich, które mają rozgrzewającą moc jest imbir. Znany od setek lat korzeń pozywanie wpływa na odporność organizmu oraz pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego jak mdłości czy wymioty. Imbir wykorzystywany jest także przy produkcji kosmetyków oraz w kuchni, zapewniając orientalny smak różnym potrawom. Ponadto imbir uznawany jest za jeden z naturalnych afrodyzjaków. Jego ekstrakt pobudza bowiem naczynia krwionośne. Odkryli to Chińczycy setki lat temu i do dziś jest to praktykowane.
Prozdrowotne właściwości imbiru
Imbir dostępny jest w formie korzenia lub jako zmielony proszek. W naturalnej formie zwiera mnóstwo witamin: B1, B2, C oraz składników mineralnych jak wapń, fosfor, żelazo, potas, co potwierdza jego właściwości prozdrowotne – odkażające i wzmacniające odporność. Świeży imbir bogaty jest także w olejki eteryczne, dzięki którym można załagodzić wzdęcia i mdłości. Nie można jednak nadmiernie używać tej przyprawy, bo tak jak inne ostre przyprawy, hamuje proces krzepnięcia krwi. Jest to bardzo groźne dla kobiet w ciąży. Imbir jest składnikiem suplementów diety, wspomagających odchudzanie oraz leków na bóle reumatyczne czy podnoszących odporność.
Jak przygotować imbir?
Z imbiru samodzielnie można przygotować wywar, który posłuży do płukania jamy ustanej. Szczególnie pomocne przy bólach gardła, uciążliwym kaszlu czy nieświeżym oddechu. Wrzątkiem zalewa się około 50 gram drobno startego imbiru. Ostudzoną miksturę można używać kilka razy w ciągu dnia. Natomiast imbir (najlepiej w paskach) zalany gorącą wodą z miodem i cytryną będzie doskonałą herbatą w zimowy wieczór, gdy chcemy się rozgrzać. Przydatne zwłaszcza dla osób, które cierpią z powodu zimnych dłoni i stóp.
Imbir to również częsty składnik preparatów ujędrniających i antycellulitowych. Intensywne olejki eteryczne pobudzają naczynia krwionośne, wygładzając skórę. Sproszkowany imbir to popularny dodatek do sosów czy zup, a także ciast. Imbir wzbogaca również smak owoców morza i mięs. Imbir to niezwykła przyprawa, która nie tylko poprawia smak potraw, ale sprawia, że stają się one dużo zdrowsze, wpływając rozgrzewająco i pobudzająco na ludzki organizm.
fantastyczna strona – blog, oby jak najwiecej tu bylo informacji o ziolach pierwiastkach warzywach owocach, I ich dzialaniu I interakcji z innymi pierwiastkami oraz na organizm, serdecznie pozdrawiam