Olej ryżowy w Polsce nie jest bardzo znany, a przez to nieczęsto używany. Warto jednak poznać ten produkt, gdyż posiada wiele właściwości, które mogą zachęcić nas do włączenia go do diety.
Olej ryżowy, a precyzyjniej olej z otrąb ryżowych, powstaje w procesie ich tłoczenia lub ekstraktacji. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnie orzechowym zapachem oraz żółtym kolorem. Pochodzi z Azji, gdzie stosowany jest również w celach medycznych, głównie ze względu na błonnik, który w nim występuje, ale także witaminy, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz gamma-oryzanol, czyli połączenie estrów steroli roślinnych oraz kwasu felurowego z innymi składnikami organicznymi. Substancja ta posiada silne działanie przeciwutleniające.
Wśród jego właściwości prozdrowotnych wymienić należy przede wszystkim zmniejszenie poziomu złego cholesterolu przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego, pozytywny wpływ na pracę i funkcjonowanie układu naczyniowego i krwionośnego, działanie przeciwzapalne. Ponadto pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego.
Zastosowanie oleju w kuchni
Olej taki nie uczula, co jest doskonałą wiadomością dla alergików, wśród których bardzo silnym i często występującym alergenem są orzechy. Olej może być przez nich stosowany w formie kosmetyków, albo w kuchni jako smakowy substytut orzechów. Ze względu na swoje walory smakowe, ale i właściwości chemiczne, olej doskonale sprawdza się również w takiej roli.
Ma wysoką temperaturę spalania, co oznacza, że smażenie na nim jest mniej szkodliwe niż smażenie na zwykłym oleju rzepakowym czy słonecznikowym. Przede wszystkim dlatego, że przygotowanie potraw wymaga krótszej obróbki termicznej, przez co tracą mniej wartości odżywczych, ale także w procesie tym powstaje mniej szkodliwych związków chemicznych, a olej ryżowy nie traci przy tym wszystkich swoich właściwości. Jest to równoznaczne z wysoką temperaturą dymienia, która wynosi ok. 230 stopni, idealnie nadaje się więc do głębokiego smażenia czy przygotowania potraw wymagających wysokiej temperatury, np. steków.
Ponadto, swoje właściwości i smak zachowuje przez długi czas, długo nie jełczeje, nawet pozostawiony w temperaturze pokojowej. Doskonale sprawdzi się również na zimno jako baza do sosów, dressingów, dodatek do sałatek czy kanapek.
Olej ryżowy w kosmetyce
Dzięki swoim właściwościom olej znalazł zastosowanie również w kosmetyce, gdzie używany jest jako składnik kremów, balsamów, maseczek czy mydeł. Idealnie nadaje się do masażu toteż jest powszechnie stosowany w salonach kosmetycznych. Olej ryżowy posiada silne działanie nawilżające, a także chroni skórę przed oddziaływaniem szkodliwych promieni słonecznych. Jego właściwości powodują przyspieszoną regenerację komórek przy jednoczesnym opóźnieniu procesów starzenia. Szybko się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustych śladów, szczególnie polecany jest dla osób z cerą suchą i wrażliwą.