Czarnuszka

Czarnuszka
fot. Karissaa/bigstockphoto.com

Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych. Znana już była w starożytności, kiedy to uważano ją za panaceum na wiele chorób i nazywano nawet „złotem faraonów”. Te małe czarne ziarenka mają silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe i antyokscydacyjne. Czarnuszka zawiera również wiele witamin (m.in. A, E, F i B), minerały, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy i fitosterole.

Jakie korzyści może nam przynieść stosowanie czarnuszki?

Jedną z jej najcenniejszych właściwości jest pobudzanie do pracy układu odpornościowego, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na choroby i infekcje. Spożywanie tej rośliny zwiększa ilość limfocytów, dlatego też warto po nią sięgać szczególnie w okresach rekonwalescencji czy w czasie przesilenia jesiennego lub wiosennego. Czarnuszka, zwana też „czarnym kminkiem”, ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Obniża poziom cukru we krwi, przez co chroni naszą trzustkę i pobudza ją do regeneracji. Działa również pozytywnie na wątrobę i pomaga ją odtruć oraz oczyścić. Osoby z wrażliwą błoną śluzową żołądka mogą ją używać zamiast pieprzu. Działa też przeciw wrzodowo, udowodniono też jej skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Pomaga również leczyć objawy refleksu żołądkowo-przełykowego.

Czarnuszką powinni zainteresować się również astmatycy. Badania naukowe wykazały, że stosowanie oleju z czarnuszki poprawia wydolność płuc i usuwa świszczący oddech, przez co pozwala na zmniejszenie dawki stosowanych konwencjonalnych leków. Jest to też świetny antyhistaminik. Olej ten wykazuje również silne działanie antypasożytnicze – pozwala (również u dzieci) usunąć tasiemca, przywrę, owsiki, włośnia krętego i blastocytozę.

Dzięki zawartości malantyny czarnuszka może być naturalnym środkiem przeciwbólowym (łyżeczkę nasion należy zalać filiżanką ciepłej wody i ten odwar pić dwa razy dziennie). Inny składnik – nigellon – działa przeciwskurczowo, dlatego można go stosować m.in. w czasie bolesnych menstruacji. Czarnuszka może być również pomocna w przypadku nieregularnych miesiączek. U matek karmiących wspomaga ona laktację, a u panów – naturalnie podnosi poziom testosteronu.

„Czarny kminek” chroni przez wzrostem homocysteiny, obniża ciśnienie krwi i ryzyko powstania zakrzepów, przez co działa przeciwmiażdżycowo i pomaga w przypadku nadciśnienia. Podnosi z kolei poziom hemoglobiny i erytrocytów, przez co może wspomagać leczenie anemii. Olej z czarnuszki jest tradycyjnym lekiem na problemy skórne: szczególnie w przypadku trądziku, atopowego zapalenia skóry, grzybicy, wysypek czy poparzenia słonecznego. Ta roślina działa również korzystnie na układ nerwowy – zwiększa naszą odporność na stres, działa łagodnie przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo.

Do stosowania czarnuszki właściwie nie ma żadnych przeciwwskazań, tylko w przypadku kobiet w ciąży i małych dzieci należy ją przyjmować pod kontrolą lekarza. Można ją spożywać jako przyprawę, w postaci naparu, jako olej, nalewkę czy ziołomiód (na łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć na papkę).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *