Acerola – źródło witaminy C

Acerola
fot. jantroyka/bigstockphoto.com

Przeciętny Polak jest przekonany o tym, że najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców ma cytryna. Jest to jednak nieprawdą. Acerola, czyli tzw. superowoc pochodzący z Ameryki, przebija cytrynę swoją bardzo wysoką zawartością kwasu askorbinowego nawet kilkusetkrotnie. Jakie posiada ona konkretnie właściwości prozdrowotne – o tym poniżej.

Acerola, czyli malpigia granatolistna, to owoc krzewu Antylii, popularnie zwanego wiśniowym drzewem. Wiśnia z Barbados rośnie na wiecznie zielonych krzewach lub niewielkich drzewach osiągających maksymalnie do 6 metrów wysokości, zależnie od położenia geograficznego zasadzonego krzewu.

Największą zaletą tego małego czerwonego owocu jest oszałamiająca zawartość witaminy C – od 1400 do nawet 2500 mg (jeden owoc zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn). Im mniej dojrzałe owoce – tym więcej kwasu askorbinowego zawierają. Oprócz tego w aceroli znajdziemy też prowitaminę A, wapń, żelazo, fosfor, mangan, witaminy: PP, B1 i B2. Warto wiedzieć, że „wiśnia z Barbados” posiada flawonoidy, hamujące rozkład witaminy C, co też zwiększa jej przyswajanie.

Najczęściej pije się sok z aceroli. Posiada on tyle składników mineralnych, iż jest on często dodawany do wszelkich odżywek witaminowych dla niemowląt oraz małych dzieci. Acerolę uprawia się w Ameryce Południowej i Północnej, na Wyspach Karaibskich, Australii oraz w tropikalnych rejonach Azji i Afryki.

Acerolę wykorzystuje się do leczenia takich chorób jak:

  • biegunka,
  • czerwonka,
  • choroby wątroby,
  • gorączka,
  • przeziębienie, grypa,
  • bezsenność,
  • depresja,
  • reumatyzm.

Acerola zapewnia ochronę przed zbyt dużą podatnością na ból, utratą apetytu i obniżoną wydolnością organizmu. Pomocna jest również w terapii przewodu pokarmowego, głównie za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów oraz garbników.

Wśród licznych właściwości prozdrowotnych tego owocu warto wymienić:

  • podnoszenie odporności,
  • zwiększenie przyswajania żelaza,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • podnoszenie nastroju,
  • ochrona przed wolnymi rodnikami,
  • niwelowanie zmęczenia oraz obrzęków żylnych,
  • pomaganie w produkcji kolagenu, a także w utrzymaniu dobrego stanu serca, układu krążenia,
  • pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • wspomaganie produkcji przeciwciał i wielu ważnych enzymów,
  • działanie moczopędne, odtruwające, przeciwwysiękowe, wzmacniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, antystarzeniowe,
  • regeneracja wątroby,
  • nawilżanie i uelastycznianie skóry,
  • leczenie zatruć ze strony układu pokarmowego, biegunek, nieżytów, nudności.

Acerola powinna na stałe trafić do menu palaczy, osób z niską odpornością, nadciśnieniem, miażdżycą, infekcjami bakteryjnymi dróg oddechowych czy też ze słabymi naczyniami krwionośnymi, anemików, reumatyków, sportowców, a także tych narażonych na zawał lub udar. Warto podawać acerolę również dzieciom, które mimo kwaskowatości lubią jej smak, osobom w podeszłym wieku oraz w przypadkach oporności na leczenie farmakologiczne.

Tę bardzo kwaśną odmianę wiśni można spożywać w postaci świeżych owoców (które niestety bardzo szybko się psują) lub suszonych, proszku, kapsułek, dżemu, kompotu, galaretki bądź soku.

1 Comment

  1. Acerola to bardzo ciekawe rozwiązanie dla osób, które chcą przyjmować witaminę C w naturalnej postaci i prosto z natury 🙂 Trochę szkoda, że w Polsce tak ciężko jest dostać świeży owoc i trzeba się posiłkować alternatywami, ale może w miarę wzrostu popularności sytuacja się trochę poprawi?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *