Przeciętny Polak jest przekonany o tym, że najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców ma cytryna. Jest to jednak nieprawdą. Acerola, czyli tzw. superowoc pochodzący z Ameryki, przebija cytrynę swoją bardzo wysoką zawartością kwasu askorbinowego nawet kilkusetkrotnie. Jakie posiada ona konkretnie właściwości prozdrowotne – o tym poniżej.
Acerola, czyli malpigia granatolistna, to owoc krzewu Antylii, popularnie zwanego wiśniowym drzewem. Wiśnia z Barbados rośnie na wiecznie zielonych krzewach lub niewielkich drzewach osiągających maksymalnie do 6 metrów wysokości, zależnie od położenia geograficznego zasadzonego krzewu.
Największą zaletą tego małego czerwonego owocu jest oszałamiająca zawartość witaminy C – od 1400 do nawet 2500 mg (jeden owoc zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn). Im mniej dojrzałe owoce – tym więcej kwasu askorbinowego zawierają. Oprócz tego w aceroli znajdziemy też prowitaminę A, wapń, żelazo, fosfor, mangan, witaminy: PP, B1 i B2. Warto wiedzieć, że „wiśnia z Barbados” posiada flawonoidy, hamujące rozkład witaminy C, co też zwiększa jej przyswajanie.
Najczęściej pije się sok z aceroli. Posiada on tyle składników mineralnych, iż jest on często dodawany do wszelkich odżywek witaminowych dla niemowląt oraz małych dzieci. Acerolę uprawia się w Ameryce Południowej i Północnej, na Wyspach Karaibskich, Australii oraz w tropikalnych rejonach Azji i Afryki.
Acerolę wykorzystuje się do leczenia takich chorób jak:
- biegunka,
- czerwonka,
- choroby wątroby,
- gorączka,
- przeziębienie, grypa,
- bezsenność,
- depresja,
- reumatyzm.
Acerola zapewnia ochronę przed zbyt dużą podatnością na ból, utratą apetytu i obniżoną wydolnością organizmu. Pomocna jest również w terapii przewodu pokarmowego, głównie za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów oraz garbników.
Wśród licznych właściwości prozdrowotnych tego owocu warto wymienić:
- podnoszenie odporności,
- zwiększenie przyswajania żelaza,
- wzmocnienie naczyń krwionośnych,
- utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- podnoszenie nastroju,
- ochrona przed wolnymi rodnikami,
- niwelowanie zmęczenia oraz obrzęków żylnych,
- pomaganie w produkcji kolagenu, a także w utrzymaniu dobrego stanu serca, układu krążenia,
- pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- wspomaganie produkcji przeciwciał i wielu ważnych enzymów,
- działanie moczopędne, odtruwające, przeciwwysiękowe, wzmacniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, antystarzeniowe,
- regeneracja wątroby,
- nawilżanie i uelastycznianie skóry,
- leczenie zatruć ze strony układu pokarmowego, biegunek, nieżytów, nudności.
Acerola powinna na stałe trafić do menu palaczy, osób z niską odpornością, nadciśnieniem, miażdżycą, infekcjami bakteryjnymi dróg oddechowych czy też ze słabymi naczyniami krwionośnymi, anemików, reumatyków, sportowców, a także tych narażonych na zawał lub udar. Warto podawać acerolę również dzieciom, które mimo kwaskowatości lubią jej smak, osobom w podeszłym wieku oraz w przypadkach oporności na leczenie farmakologiczne.
Tę bardzo kwaśną odmianę wiśni można spożywać w postaci świeżych owoców (które niestety bardzo szybko się psują) lub suszonych, proszku, kapsułek, dżemu, kompotu, galaretki bądź soku.
Acerola to bardzo ciekawe rozwiązanie dla osób, które chcą przyjmować witaminę C w naturalnej postaci i prosto z natury 🙂 Trochę szkoda, że w Polsce tak ciężko jest dostać świeży owoc i trzeba się posiłkować alternatywami, ale może w miarę wzrostu popularności sytuacja się trochę poprawi?