Migdały to idealna przekąska dla kobiet w ciąży, osób narzekających na stres oraz wyczerpanie, cukrzyków, wegetarian, sportowców i tych będących na diecie. Te słodkie, delikatne, białe orzechy, przypominające kształtem łzę, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Mówi się o nich, że są najszlachetniejsze i określa się je mianem „króla orzechów”. Co takiego zatem mają w sobie migdały, co oddziałuje na nasze zdrowie?
Migdały wyróżniają się na tle innych orzechów ogromną ilością wartości odżywczych, głównie błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu), flawonoidów, witaminy E oraz witaminy B2. Witamina E utrudnia „złemu” cholesterolowi zalegać w ścianach naszych naczyń krwionośnych, natomiast NNKT i błonnik mają właściwości przeciwzakrzepowe, a także regulujące trawienie. Z kolei flawonoidy regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwutleniająco, tzn. hamują utlenianie cholesterolu LDL przez wolne rodniki, zapobiegając tym samym powstawaniu zakrzepów. Te szlachetne orzechy zawierają też kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, witaminy A, B3 i B6.
Prozdrowotne właściwości migdałów:
- łagodzenie mdłości oraz zgagi w ciąży (dzięki zobojętnianiu kwasów żołądkowych),
- wspomaganie odchudzania (zapobieganie napadom wilczego głodu),
- łagodzenie stresu, przemęczenia,
- obniżanie poziomu cukru, ciśnienia tętniczego i cholesterolu we krwi,
- zapobieganie miażdżycy, chorobom serca, udarowi mózgu i cukrzycy,
- poprawa krążenia, pamięci, koncentracji,
- wspomaganie pracy układy nerwowego,
- odkwaszanie organizmu,
- działanie przeciwdepresyjne,
- wzmocnienie zębów i kości,
- stymulowanie wzrostu, wzmocnienie włosów i paznokci,
- ochrona przeciw starzeniu się oraz przed wolnymi rodnikami,
- regulowanie metabolizmu i zapobieganie gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej,
- korzystny wpływ na laktację,
- poprawa kondycji skóry,
- pobudzenie procesów krwiotwórczych (przeciwdziałanie anemii),
- łagodzenie objawów chorób dróg żółciowych, płuc, oskrzeli i układu moczowego.
Migdały stanowią idealne pożywienie dla wegetarian, którzy mają problemy z pozyskaniem dobrego źródła białka na swoim talerzu. Albowiem orzechy te są drugim po fistaszkach najbogatszym źródłem białka spośród całej grupy orzechów. Zawierają go nawet więcej od np. białej fasoli. Ponadto migdały mają wysoką zawartości argininy – poprawiającego wydolność mięśni aminokwasu, dlatego też powinni po nie sięgać również sportowcy.
Sprzedawanie utlenionych już migdałów na wagę oraz poddawanie ich wysokiej obróbce termicznej sprzyja utracie ich największej wartości odżywczej, czyli NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Warto pamiętać o umiarze w spożywaniu migdałów, tak jak w przypadku innych orzechów. Zawierają one sporo tłuszczu i są dość kaloryczne, zjadane w nadmiarze mogą wywołać zaparcia, a także spowodować wzrost wagi. Najlepiej jeść je kilka razy w tygodniu, nie więcej niż garść naraz.
Ci, którzy źle tolerują laktozę, mogą zastępować zwykłe mleko od krowy mlekiem migdałowym, czyli migdałami zblendowanymi z wodą. Z kolei osoby cierpiące na celiakię powinny zainteresować się mąką migdałową, czyli zmielonymi migdałami, będącymi alternatywą dla tradycyjnej mąki glutenowej. Pamiętajmy też o tym, że długie żucie dwóch czy trzech migdałów jest sprawdzonym sposobem na radzenie sobie z napadami głodu.