Jogurt naturalny jest doceniany przez coraz większe grono osób i cieszy się dużą popularnością. Znane są jego właściwości zdrowotne, ale także wielość zastosowań w codziennej kuchni. Dodając do jogurtu naturalnego miód i świeże owoce, można uzyskać zdrowy deser, który jest odpowiedni dla każdej grupy wiekowej. Łącząc jogurt naturalny z ziołami i różnymi przyprawami można otrzymać oryginalny sos, który będzie stanowił alternatywę dla np. tłustego dipu do mięsa. Latem z kolei, jogurt naturalny w połączeniu z warzywami lub owocami może stać się podstawą lekkiego chłodnika.
Prozdrowotne właściwości jogurtu
Współcześnie podczas produkcji jogurtu naturalnego, na etapie technologicznym wiele firm do mleka pasteryzowanego dodaje jeszcze żywe kultury bakterii. Wzbogacanie jogurtu o dodatkowe bakterie probiotyczne, ma korzystny wpływ na organizm.
Jogurt naturalny posiada wiele właściwości zdrowotnych. Stanowi doskonałe źródło wapnia. Szklanka jogurtu zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowana na ten makroelement. Odpowiada on za utrzymanie zdrowych zębów i kości, a także zapobiega osteoporozie. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ nerwowy, a także odgrywa znaczącą rolę w procesie krzepliwości krwi. Jogurt naturalny jest bogaty również w fosfor, który bierze aktywny udział w przekształcaniu w organizmie pokarmu w energię. Ponadto zawiera cenne witaminy z grupy B (B2 i B12). Wspomagają one trawienie, pomagają zwalczać stres, a także utrzymywać w doskonałej kondycji mięśnie, włosy, skórę oraz oczy.
Jogurt wspiera antybiotykoterapię
Jogurt naturalny ze względu na swoje właściwości probiotyczne, zalecany jest podczas i po zakończeniu kuracji antybiotykowej. Wspomaga odbudowę flory bakteryjnej w organizmie. Dodatkowo zapobiega chorobom układu pokarmowego, ponieważ żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach, działają hamująco na proces namnażania się szkodliwych bakterii i grzybów w jelicie. Dzięki temu zmniejszają ryzyko infekcji jelitowych. Jogurty naturalne wykorzystywane są również podczas leczenia biegunek i zaparć. Wielu naukowców twierdzi, że jogurty naturalne mogą także chronić przed nowotworem jelita grubego.
Okazuje się, że jogurty niezawierające cukru, znacznie zmniejszają ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Zapobiega to nieświeżemu oddechowi, a także wpływa korzystanie na stan zębów, poprzez zapobieganie próchnicy oraz osadzaniu się kamienia nazębnego. Współczesne badania wykazały, że codzienne spożywanie jogurtu naturalnego znacznie obniża ryzyko drożdżycy. Bakterie, które zawiera jogurt naturalny, tworzą środowisko nieprzyjazne dla drożdżaków.
Alternatywa dla mleka
Jogurt naturalny posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest produktem niskokalorycznym, przez co znalazł swoje zastosowanie w wielu dietach odchudzających. Dlatego też specjaliści z dziedziny żywienia oraz medycyny, zachęcają do włączenia tego produktu do codziennej diety. Należy nadmienić, że jogurt naturalny dla osób, które nie tolerują laktozy, może stanowić alternatywę dla mleka, ponieważ jest łatwiej strawny. Jogurt naturalny zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi. Pomaga leczyć objawy zapalenia pęcherza moczowego, jak również biodostępność innych składników odżywczych.