Niemal każda osoba będąca na diecie próbując zrezygnować z tradycyjnego pieczywa, przeszła na tzw. pieczywo chrupkie. Czy ten teoretycznie dietetyczny produkt rzeczywiście jest dobrą alternatywą dla razowego chleba czy grahamek? A może bardziej nam szkodzi i lepiej omijać sklepowe półki uginające się od tego typu wyrobów?
Chrupkie pieczywo narodziło się w Skandynawii, kiedy to po raz pierwszy zrobiono je z mieszanki mąki pszennej i razowej. Jego wschodnioeuropejskim odpowiednikiem była maca. To często nazywane „tekturką” lub „styropianem” pożywienie można dziś kupić pod wieloma postaciami: wafli ryżowych lub kukurydzianych, razowej macy, pieczywa chrupkiego pszennego, żytniego lub takiego z dodatkami np. ziaren sezamu czy płatków owsianych. Opinie na temat tego pieczywa są skrajnie różne: jedni twierdzą, że stanowi ono zdrowszą i bardziej dietetyczną alternatywę dla zwykłego chleba, inni zaś, że ma mniej wartości odżywczych i jest ono pełne konserwantów przez co tylko szkodzi naszemu zdrowiu.
Chrupkie pieczywo zalicza się do pożywienia dietetycznego. W jednej kromce zawiera ok. 30 kcal i nie można go jeść bez ograniczeń, gdyż w ten sposób można dostarczyć sobie więcej kalorii, niż jedząc tradycyjny chleb. Ten rodzaj pieczywa zawiera sporą ilość błonnika, który pobudza ruchy perystaltyczne jelit, ułatwia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzięki dodatkowi witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pieczywo chrupkie wspomaga właściwy rozwój naszego organizmu.
Najpopularniejszymi smakami wafli kukurydzianych są te naturalne, z ryżem i z solą morską; a pieczywa żytniego i wieloziarnistego: ze słonecznikiem, z solą, z pestkami dyni oraz ze śliwką.
Zalety chrupkiego pieczywa
- długo zachowuje świeżość, więc można je dłużej przechowywać,
- prawie wcale nie ma tłuszczu, dzięki czemu nie podwyższa poziomu cholesterolu,
- jest chrupiące, co sprawia, że można je wybierać zamiast innych, bardziej szkodliwych przekąsek w postaci chipsów, herbatników, krakersów,
- jest niskokaloryczne: jedna kromka pieczywa chrupkiego to zaledwie 19–40 kcal,
- zawiera ono mniej sodu i więcej potasu, zmniejszając zawartość soli w diecie i będąc tym samym świetną alternatywą dla osób cierpiących na nadciśnienie,
- błonnik zawarty w pieczywie chrupkim pozostawia na dłużej uczucie sytości, a także warunkuje prawidłową pracę jelit (najwięcej ma go ten produkt, który wyrabiany jest z mąki razowej, żytniej oraz dodatków z postaci nasion z wiesiołka),
- posiada sporą zawartość witamin, białka i składników mineralnych odpowiedzialnych za wzmocnienie włosów, skóry i paznokci
Wady pieczywa chrupkiego
- chrupkie pieczywo ma mniej błonnika niż np. chleb razowy,
- po zjedzeniu takiego chleba dość szybko rośnie, a co za tym idzie – także równie szybko spada poziom cukru we krwi, co oznacza, że szybko ponownie robimy się głodni,
- musimy go zjeść znacznie więcej niż tradycyjnej formy wypieku, aby poczuć sytość,
- często zawiera więcej konserwantów niż normalne pieczywo, dlatego warto czytać skład na jego opakowaniu,
- często do wyrobu tego rodzaju pieczywa dodaje się sporą ilość cukru,
- myśląc, iż to pieczywo jest mniej kaloryczne niż tradycyjne, zjada się go częstokroć więcej, dostarczając sobie znacznie więcej kalorii niż w przypadku tradycyjnego pieczywa.
Pieczywo chrupkie jest dosyć dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba wtedy, kiedy chcemy „odchudzić” jadłospis lub gdy chcemy, żeby nasze pieczywo było dłużej przechowywane. Może nam ono zaszkodzić w przypadku zawartości sporej ilości konserwantów (skład na etykiecie) lub w przypadku chorowania na cukrzycę (wysoka rozpuszczalność tzw. suchej masy, czyli łatwość rozkładu cukrów złożonych na mniejsze cząsteczki powoduje, iż poziom glukozy we krwi po jego spożyciu szybko wzrasta). Całkowita zamiana tradycyjnie wypiekanego chleba na ten chrupki nie będzie dla nas najkorzystniejsza, dlatego lepiej jest tylko urozmaicać swoją dietę tego rodzaju pieczywem niż opierać na nim swój jadłospis.