Świeża żywność, codzienny ruch i wypoczynek to najważniejsze zasady zdrowego trybu życia. Warto dbać o siebie, zmniejsza to bowiem ryzyko wystąpienia groźnych chorób, poprawia samopoczucie i daje więcej energii do działania. Korzystaj z prozdrowotnych produktów, których regularne spożywanie zapewni korzyści dla całego organizmu. Jak wzbogacić codzienny jadłospis, by zapewnić organizmowi odpowiednią porcję witamin i soli mineralnych? Warto jeść zieloną pietruszkę – smaczną, aromatyczną i pełną ważnych mikroelementów.
Na co działa zielona pietruszka?
Zielona pietruszka, choć wygląda niepozornie, zawiera mnóstwo cennych składników. Jej właściwości lecznicze stosowane są od ponad 2000 lat. Świeże liście to cenny składnik każdej diety, bo dzięki nim poprawia się metabolizm, a organizmowi dostarcza wielu składników mineralnych oraz witaminę C, wapń, magnez, potas i żelazo. Składniki zawarte w pietruszce pomagają w walce z anemią, usuwają toksyny z organizmu oraz łagodzą ból miesiączkowy, gdyż działają rozkurczowo. Na co jeszcze pomaga zielona pietruszka? Na kaszel, astmę, wzdęcia, wysokie ciśnienie, reumatyzm. Pietruszka pomaga na większość schorzeń. To wyjątkowo cenna przyprawa, której nie trzeba sobie żałować.
Pietruszka to popularny składnik zup, sałatek i rozmaitych potraw. Jej charakterystyczny smak podkreśla walory kulinarne obiadu. Warto świeżo posiekaną pietruszką posypać talerz zupy, gdyż dzięki temu zadbamy o nasze procesy trawienne. A poza tym pietruszka doskonale odświeża oddech i likwiduje przykry zapach niektórych produktów, np. czosnku. Co ważne, pietruszka nie traci swoich właściwości nawet po zasuszeniu. Dlatego też w okresie częstszych zachorowań na grypę, warto sięgnąć po natkę pietruszki i dodać ją do surówki, zapewniając całej rodzinie dodatkową dawkę witaminy C, niezbędnej do walki z przeziębieniem i innymi infekcjami. A dzięki zawartej w niej witaminie A pozytywnie wpłyniemy na kondycję naszego wzroku.
Ponadto zielona pietruszka:
- zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i pęcherzu,
- chroni nasze płuca przed działaniem substancji rakotwórczych,
- daje energii na cały dzień.
Zastosowanie zielonej pietruszki
Zalet zielonej pietruszki jest bardzo wiele. Warto o tym pamiętać i podczas zakupów w sklepie spożywczym, spakować ją do koszyka. Smaczne i zdrowe będą również napary oraz herbatki z pietruszki, które od setek lat wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Jedynie kobiety w ciąży powinny unikać specyfików na bazie zielonej pietruszki. Mnogość plusów jedzenia zielonej pietruszki trudno wyliczyć. Choć najczęściej spotyka się ją jako dekorację dania, lepiej będzie ów dekorację zjeść.
Smaczna i zdrowa na pewno wydobędzie walory smakowe z rosołu czy dań mięsnych i wzmocni korzyści zdrowotne tego posiłku. Jako uzupełnienie lekkostrawnej diety do codziennego jadłospisu można dodać koktajl z pietruszką. Szklankę owoców np. jagód lub truskawek, jednego banana, ćwierć szklanki pietruszki i pół szklanki wody należy dokładnie zmiksować. Powstały napój każdego postawi na nogi. A w razie upału, z kostką lodu, będzie doskonałym orzeźwieniem.